Origen de l'entitat: Joaquim Jubert Figueras

La Fundació Jubert Figueras es va crear per honorar la memòria de Joaquim Jubert Figueras (Cassà de la Selva, 1935- Buenos Aires, 2001). 

Els orígens

Joaquim Jubert Figueras va ser un emprenedor del món del suro, directiu de Reliable Cork Cia.

 

El grup Reliable tenia en funcionament una fàbrica mare a Cassà de la Selva, oberta el 1926; una altra a Lisboa, Portugal, oberta el 1943 amb el nom de SOPAC (Sociedade Portuguesa de Aglomerados de Cortiça Lda.); i una fàbrica de suro negre a Algesires (Cadis) des de 1958. 

Un emprenedor del món del suro

(Fàbrica Reliable en primer pla, amb Cassà de la Selva al fons. | Font: Col·lecció Reliabl, Ajuntament de Cassà de la Selva)

(Instal·lacions de suro aïllant de Sopac [Sociedade Portuguesa de Aglomerados de Cortiça] de Montijo, Portugal. | Font: Annabella di Montaperto)

L’expansió del grup provoca que, en el període comprès entre 1960 i 1970, Reliable formi el conglomerat industrial més important a escala mundial en la fabricació d’aïllaments industrials de suro per al sector frigorífic.

 

Les empreses de transport de carn dels EUA, el Regne Unit i Amèrica del Sud són els seus mercats més rellevants, sense menystenir les vendes a Europa i l’Extrem Orient.

El 1959 Joaquim Jubert Figueras agafa la direcció del grup i el porta al més alt nivell mundial de vendes d’aïllaments industrials de suro, fins a la davallada provocada pels aïllaments sintètics, que deixen l’aplicació del suro com a element en construccions ecològiques minoritàries pel sobrecost.

 

L’empresa tanca les portes definitivament el 1996; anteriorment ja havia tancat la fàbrica d’Algesires i el 1995 va vendre Sopac al grup portuguès Amorim.  

Joaquim Jubert va promoure el 1954 a Portugal la creació d’Isola (agrupació de tots els fabricants de suro negre portuguès), també va ser fundador i president d’Aecork (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya) i Celiège (Confederació Europea del Suro). 

Decisió, audàcia i capacitat de treball portats al límit van ser l’herència rebuda i el llegat més important que va deixar Joaquim Jubert Figueras a nivell públic.

 

Pels més propers, una generositat sense límit amb tothom qui el necessitava i que ens va dur als seus familiars i amics a voler perpetuar el seu llegat.

Les qualitats d'un líder

Si vols saber més sobre nosaltres, consulta l’apartat Qui som.