Logo de la Trobada d'Entitats d'Acollida en forma de dues mans agafades que formen un cor.

IV Trobada d’Entitats d’Acollida a Familiars Desplaçats a Barcelona

In Actualitat by Fundacio

El passat 8 de febrer va tenir lloc la IV Trobada d’Entitats d’Acollida a Familiars Desplaçats a Barcelona on la FJF (Fundació Jubert Figueras) va tornar a organitzar per compartir un espai de debat i reflexió amb altres entitats semblants a la nostra (acompanyament a familiars de malalts desplaçats) i també donar veu a professionals en l’àmbit de treball social dels hospitals de referència.  L’acte es va dur a terme a Torre Jussana i des de les 9:30 es va començar a rebre els participants. 

A les deu en punt la Paola, directora de la Fundació Jubert Figueras, va donar el tret de sortida amb una intervenció donant la benvinguda als assistents i va remarcar la importància a les trobades presencials per poder tractar els temes més de cara. 

A un quart d’onze, la Pilar Verona, treballadora social d’AFANOC, va explicar la “Instrucció 06/2010”, sobre els ajuts per a despeses d’estada i manutenció a la ciutadania resident a Catalunya amb dret reconegut a l’atenció sanitària pública, i totes les seves aplicacions perquè les entitats puguin actuar d’una única forma i puguin beneficiar-se dels ajuts que CatSalut els ofereix per a allotjar famílies desplaçades.

Pilar Verona explicant la Instrucció 06/2010

Al voltant de les onze del matí, va tenir lloc el coffee break per fer una parada perquè els assistents poguessin conversar de manera informal abans de reprendre la Jornada. 

Ja a dos quarts de dotze va arribar el torn de la Taula Rodona: “Cerquem alternatives per a l’allotjament i el suport a persones migrades per motius sanitaris”. Els convidats van ser: Javier Bonomi (gerent de Fedelatina); Laura Comaposada (treballadora social del programa d’habitatge de Càritas); Xavier Cubells (director dels Serveis d’Immigració i Refugi de l’Ajuntament de Barcelona) i Montserrat Duch (treballadora social de l’Hospital Clínic de Barcelona). La Taula Rodona va ser moderada per Montse Mir (cofundadora de Centre Mediació Barcelona).

D’esquerra a dreta: Montse Mir, Xavier Cubells, Montserrat Duch, Laura Comaposada i Javier Bonomi

Després de les seves intervencions inicials on van voler expressar els seus punts de vista, els 4 convidats van treure dues conclusions clares: crear sinergies de solidaritat i aprofitar pisos de persones que viuen soles que tinguin compromís de fer companyia per poder allotjar a necessitats.

Finalment, l’últim punt de la trobada es va dur a terme a les 13 hores, a càrrec de la Marta i l’Alba, les treballadores socials de la Fundació, per parlar d’altres temes que poguessin interessar a les entitats de cara al futur. Així doncs, els temes que es van plantejar van ser: el formulari de sol·licitud única, el preu unificat del cost dels pisos d’acollida i el d’una creació d’una Comissió d’Entitats d’Acollida que es reuneixi periòdicament i analitzi les complicacions o problemàtiques que puguin estar afectant al sector.

A dos quarts de dues, la IV Trobada d’Entitats d’Acollida va posar punt final amb l’objectiu d’intentar trobar una millora amb la situació actual de les persones desplaçades i amb el compromís de traslladar les conclusions de la jornada a la Conselleria de Salut.